Ce este Bitcoin?

Bitcoin este o forma de valuta digitala, creata si tinuta electronic. Nimeni nu o controleaza. Monezile Bitcoins nu sunt printate, precum dolarii sau euro- aceste monede virtuale sunt produse de catre oameni si afaceri care cresc, de computere care functioneaza in toata lumea, folosind un software care rezolva probleme de matematica.

Este primul exemplu de o categorie crescanda de bani, cunoscuta drept “cryptocurrency”.

Ce o face sa fie diferita de valutele normale?

Monezile Bitcoin pot fi folosite pentru a cumpara lucruri electronic. In acest sens, este precum dolarii conventionali, euro sau yen, care sunt de asemenea tranzactionati in mediul electronic.

Totusi, cea mai importanta caracteristica a bitcoin si lucrul care o face sa fie diferita fata de banii conventionali, este faptul ca este descentralizata. Nici o institutie nu controleaza reteaua de monezi bitcoin. Acest lucru face ca multi oameni sa fie linistiti, pentru ca acest lucru inseamna ca nici o banca mare nu le controleaza banii.

Cine a creat acesti bani?

Un dezvoltator de software pe nume Satoshi Nakamoto a propus bitcoin, care era un sistem electronic de plata bazat pe dovezi matematice. Ideea era sa produca o valuta care sa fie independenta de orice autoritate centrala, sa poata fi transferata electronic, mai mult sau mai putin instant, cu taxe foarte mici pentru tranzactii.

Cine printeaza acesti bani?

Nimeni. Aceasta valuta nu este printata fizic de o banca centrala, nu depinde de populatie si isi face propriile sale reguli. Acele banci pot pur si simplu sa faca mai multi bani pentru a isi acoperi datoria nationala, ceea ce duce la scaderea valorii valutei lor.

In schimb, moneda bitcoin este produsa digital, de o comunitate de oameni in care se poate alatura oricine. Monezile Bitcoin sunt “minate”, folosind putere de calculare intr-o retea distribuita.

Aceasta retea, de asemenea, proceseaza tranzactii cu valuta virtuala, efectiv facand din bitcoin propria sa retea de plata.

Deci nu poti crea o cantitate nelimitata de monezi bitcoin?

Asa e. Protocolul monezilor bitcoin- setul de reguli care fac ca bitcoin sa functioneze- spune ca numai 21 de milioane de bitcoin pot fi create de mineri. Totusi, aceste monezi pot fi divizate in parti mai mici ( cea mai mica parte divizabila este a suta milioana parte dintr-o moneda bitcoin, care e numita Satoshi, dupa fondatorul Bitcoin).

bitcoin moneda virtuala

Pe ce se bazeaza bitcoin?
Valuta conventionala a fost bazata pe aur sau pe argint. Teoretic, stiai ca daca dai un dolar la banca, ai putea primi niste aur inapoi (totusi, acest lucru nu functioneaza si in practica). Dar moneda bitcoin nu se bazeaza pe aur; se bazeaza pe matematica.

In jurul lumii, oamenii folosesc programe de software care urmeaza o formula matematica, cu scopul de a produce monezi bitcoins. Formula matematica este disponibila in mod gratuit, pentru ca oricine sa o poata verifica.

Programele software sunt, de asemenea, open source, ceea ce inseamna ca oricine se poate uita pentru a se asigura ca face ceea ce trebuie sa faca.

Care sunt caracteristicile Bitcoin?

Bitcoin are o serie de trasaturi foarte importante, care o deosebesc de valutele sustinute de guverne.

1.Este descentralizataReteaua bitcoin nu este controlata de catre o autoritate centrala. Fiecare masina care mineaza bitcoin si proceseaza tranzactiile reprezinta o parte a retelei si aceste masini lucreaza impreuna. Acest lucru inseamna, in teorie, ca o singura autoritate centrala nu poate umbla asupra politicii monetare si sa provoace o cadere- sau pur si simplu sa se decida sa ia monezile bitcoin ale oamenilor, asa cum Banca Centrala Europeana a facut in Cipru la inceputul anului 2013. Si chiar daca o parte a retelei este offline dintr-un motiv sau altul, banii tot continua sa curga.

  1. Este usor de aranjat – Bancile conventionale iti dau multe batai de cap doar pentru a iti crea un cont bancar. Setarea unor conturi speciale pentru plati este o alta sarcina foarte dificila, creata de birocratie. Totusi, iti poti crea o adresa bitcoin in doar cateva secunde, fara prea multe intrebari si fara nici o taxa de platit.
  1. Este anonim – Ei bine, oarecum. Utilizatorii pot avea mai multe adrese pentru bitcoin si acestea nu sunt ouse in legatura cu nume, adrese sau alte date personale de identificare. Totusi…
  1. Este complet transparenta – Magazinele bitcoin prezinta detalii a fiecarei tranzactii care s-a intamplat vreodata in retea, intr-o versiune uriasa a unei carti generale, numita blockchain. Acest blockchain spune totul. Daca ai o adresa de bitcoin folosita in public, oricine poate afla cate monezi bitcoin sunt stocate la acea adresa. Ei pur si simplu nu stiu ca aceste monezi sunt ale tale. Sunt anumite masuri pe care oamenii le pot lua pentru a isi face activitatile mai opace in reteaua bitcoin, totusi, cum ar fi de exemplu sa nu foloseasca aceleasi adrese de bitcoin in mod consistent si sa nu transfere cantitati mari de bitcoin la o singura adresa.
  1. Taxele pentru tranzactii sunt minuscule – Banca ta te poate taxa cu 10 lire (52 de lei) pentru transferurile internationale. Acest lucru nu se intampla si in cazul Bitcoin.
  1. Este rapida – Poti trmite bani oriunde in lume si o sa ajunga cateva minute mai tarziu, din momentul in care reteaua bitcoin proceseaza plata.
  1. Este nerepudiabila – Atunci cand monezile tale bitcoin sunt transmise, nu ai cum sa le primesti inapoi, decat daca destinatarul ti le returneaza. Sunt duse pentru totdeauna. Prin urmare, se intampla foarte multe lucruri in lumea bitcoin, cel putin teoretic.
Unde poti cumpara si vinde monezi Bitcoin

-Exchange: Coinbase

-Despre: Coinbase opereaza unul dintre cele mai populare portofele si reprezinta un mod foarte simplu de a cumpara bitcoin. Ai un bonus de 5 dolari la inscriere.

-Bazat in: Statele Unite ale Americii

 

-Exchange: LocalBitcoins

-Despre: Localbitcoins pune in legatura vanzatorii si cumparatorii din intreaga lume, atat in mediul online, cat si local

-Bazat in: Finlanda.

 

-Exchange: BITQUICK

-Despre: BitQuick sustine ca este unul dintre cele mai rapide moduri in care poti cumpara monezi bitcoins

-Bazat in: Statele Unite ale Americii

bitcoin in romania

-Exchange: CoinCorner

-Despre: CoinCorner permite achizitiile cu carti de credit si de debit pentru utilizatorii verificati.

-Bazar in: Isle of Man

 

-Exchange: BitBargain

-Despre: BitBargain are o gama foarte variata de modalitati de plata pentru cumparatorii din Regatul Unit

-Bazat in: Regatul Unit

 

-Exchange: Xapo

-Despre: Xapo este cunoscut pentru usurinta de cumparare si pentru seiful de stocare a monezilor