Ce este tehnologia Blockchain?

“Consecinta practica este ca, pentru prima data, un mod pentru un utilizator de internet sa transfere o piesa unica de proprietate digitala unui alt utilizator de internet, astfel incat transferul sa fie garantat ca fiind sigur si securizat; toata lumea stie ca transferul a avut loc si nimeni nu poate pune sub semnul intrebarii legitimitatea transferului realizat. Consecintele acestei inovatii sunt greu de exprimat.”

-Marc Andreessen

De la o altitudine de zbor, un blockchain poate sa nu arate prea diferit de lucrurile cu care esti obisnuit, declara cei de la Wikipedia.

Cu un blockchain, multi oameni pot scrie intrari intr-un registru de informatii si o comunitate de utilizatori poate controla modul in care acest registru de informatii este modificat si innoit. In mod asemanator, articolele de pe Wikipedia nu sunt produsele unui singur producator. Nici o persoana nu poate controla de una singura informatia.

Totusi, revenind la nivelul solului, diferentele care fac astfel incat tehnologia blockchain sa fie unica devin mai clare. In timp ce ambele ruleaza pe reteaua distribuita ( adica pe internet), Wikipedia este construita in World Wide Web (www) folosind un model de retea client-server.

Oricand un utilizator acceseaza pagina Wikipedia, acesta o sa primeasca o versiune innoita a “copiei maestre” a intrarii Wikipedia. Controlul bazei de date le ramane administratorilor Wikipedia, care permit accesul si permisiunile de a fi intretinuta de catr o autoritate centrala.

“Copia maestra” a Wikipedia este editata pe un server si toti utilizatorii vad versiunea noua. In cazul unui blockchain, fiecare nod din retea ajunge la aceeasi cocnluzie, fiecare reinnoind registrul in mod independent, cu cel mai popular registru devenind registrul oficial de facto.

Tranzactiile sunt difuzate si fiecare nod isi creeaza propria lui versiune reinnoita a evenimentelor

Blockchain

Aceasta este diferenta care face ca tehnologia blockchain sa fie atat de utila- reprezinta o inovatie in inregistrarea si distribuirea informatiilor, care elimina nevoia unei parti de incredere care sa faciliteze relatiile digitale.

Totusi, tehnologia blockchain, cu toate meritele sale, nu este o tehnologie complet noua.

Mai degraba este o combinatie de tehnologii dovedite care sunt aplicate intr-un mod nou. A fost utilizarea a trei tehnologii ( internetul, criptografia cheilor private si un protocol care guverneaza mijloacele de motivare) care a facut ca ideea creatorului bitcoin Satoshi Nakamoto sa fie atat de utila.

Rezultatul este un sistem de interactiuni digitale care nu prezinta nevoia a unei a treia parti de incredere. Munca de a securiza relatiile digitale este implicita- oferita de catre arhitectura eleganta, simpla si totusi robusta a insasi tehnologiei blockchain.

Definind increderea digitala

Increderea reprezinta o judecata de risc intre diferite parti si, in lumea digitala, determinarea nivelului de incredere se bazeaza in cele din urma pe dovedirea identitatii ( autentificare)  si dovedirea permisiunii ( autorizare).

Mai simplu spus, noi incercam sa stim: “Esti cine spui ca esti ?” si “Ar trebui sa poti face ceea ce incerci sa faci ?”

In cazul tehnologiei blockchain, criptografia cheilor private ofera o unealta puternica de proprietate care indeplineste cerintele de autentificare. Posesia unei chei private reprezinta proprietatea. De asemenea, scuteste o persoana de necesitatea de a impartasi mai multe informatii de natura personala decat au nevoie pentru a putea face un schimb, ceea ce ii lasa expusi in fata unor hackeri.

Autentificarea nu este destul. Autorizarea- sa ai destui bani, sa difuzezi tipul corect de tranzactie si altele- necesita o retea distribuita, de la egal la egal, ca punct de plecare. O retea distribuita reduce riscul de coruptie centralizata sau de esec.

Aceasta retea distribuita trebuie, de asemenea, sa fie dedicata inregistrarii tranzactiilor din retea si securitatii. Autorizarea tranzactiilor este rezultatul intregii retele care aplica regulile pe baza carora a fost creata ( protocolul blockchain).

Autentificarea si autorizarea furnizate in acest mod permit realizarea interactiunilor in lumea digitala, fara sa te bazezi pe un nivel prea ridicat de incredere. In ziua de azi, antreprenorii din industriile din jurul lumii  s-au trezit in fata implicatiilor acestei dezvoltari- relatii digitale neimaginate, noi si puternice care sunt posibile. Tehnologia blockchain este in mod obisnuit descrisa drept coloana vertebrala a unei tranzactii de pe internet, fundatia Internetului de valoare.

Autentificarea si autorizarea, vitale pentru tranzactiile digitale, sunt stabilite ca rezultat al configuratiei tehnologiei blockchain.

Aceasta idee poate fi aplicata la orice nevoie de sistem de incredere de inregistrare.