Ce sunt pool-urile de minerit Bitcoin ?

Una dintre primele intrebari cu care are de a face cineva care e interesat de minerit bitcoin este daca sa munceasca solo sau sa se alature unui pool. Sunt foarte multe motive atat pro, cat si contra pool-urilor de minerit. Totusi, daca distributia ratei de hash de-a lungul retelei de bitcoin este ceva de luat in considerare, atunci majoritatea minerilor decid sa se alature unui pool. Aici poti afla ceea ce ai nevoie sa stii.

Avantaje si dezavantaje

Daca te decizi daca sa te alaturi unui pool de minerit sau nu, poate fi util sa te gandesti la acest lucru ca la un sindicat al loteriei- avantajele si dezavantajele sunt exact aceleasi. Daca te apuci singur de minerit, atunci nu va trebui sa imparti cu nimeni recompensele, dar sansele tale de a primi recompensa scad in mod semnificativ. Desi un pool are o sansa mult mai mare de a rezolva un block si, prin urmare, de a primi rasplata, acea rasplata va fi impartita intre toti membrii acelui pool.

Prin urmare, alaturarea la un pool asigura un venit continuu, chiar daca fiecare plata in sine este infima fata de rasplata pentru intregul block ( care momentan este de 25 de monede bitcoin).

Este important de luat in considerare faptul ca un pool de minerit nu trebuie niciodata sa depaseasca 51%. Daca o singura entitate ajunge sa controleze mai mult de 50% din puterea de calcul a retelei unei valute digitale, ar putea teoretic sa provoace haos in intreaga retea. La inceputul anului 2014, multi oameni isi exprimau ingrijorarea ca poolul de minerit bitcoin  GHash.io se apropia de aceasta margine si minerii erau incurajati sa paraseasca acest pool.

Dificultatea valutei

In cazul bitcoin, nivelul actual de dificultate este atat de mare, incat e practic imposibil pentru cei care lucreaza singuri sa faca un profit din minerit. Desigur, daca nu cumva ai un garaj plin de dispozitive ASIC care stau in conditii arctice. Daca esti un incepator, alaturarea la un pool de minerit este un mod foarte bun de a culege recompense foarte mici pe o perioada scurta de timp. Intr-adevar, aceste pool-uri reprezinta un mod de a incuraja minerii de categorie usoara de a ramane implicati.

pool minerit bitcoin

Ce sa minezi? Bitcoin? Ethereum?

Desigur, bitcoin nu este singura valuta digitala care este disponibila- este usor sa gasesti liste cu pool-uri de minerit pentru valuta ta digitala preferata.

O metoda de minerit pe care bitcoin o faciliteaza “merged mining”. Aici este unde blockurile rezolvate pentru bitcoin pot fi folosite pentru alte valute care folosesc aceeasi dovada de algoritm de lucru ( de exemplu, namecoin si devcoin). O analogie utila pentru acest tip de minerit este sa te gandesti ca e ca si cum ai folosi acelasi set de numere la cateva loterii.

Minerii incepatori carora le lipseste echipamentul hardware puternic ar trebui sa se uite la altcoins in loc de bitcoins- in special la valutele care se bazeaza pe acelasi algoritm in loc de SHA256. Acest lucru se datoreaza faptului ca dificultatea calculelor bitcoin este mult prea mare pentru procesoarele care se gasesc intr-un computer obisnuit.

Daca nu esti sigur ce valuta sa minezi, exista un pool numit “Multipool”, care iti va alterna echipamentul hardware pentru minerit intre cele mai profitabile altcoin. Multipool primeste informatii noi la fiecare 30 de minute si in timp o sa iti vezi echilibrul crescand  in mai multe valute. Daca e necesar, pool-ul iti permite sa iti fixezi echipamentul hardware pe o singura valuta.

Totusi, Mark de la nut2pools.com a spus despre acest tip de alternare intre pool-uri: “Adeptii loial ai unei monede ii urasc, pentru ca, pe masura ce dificultatea unei monede scade, creste profitabilitatea acesteia. Apoi, toate pool-urile se schimba, cresc foarte mult dificultatea in doar cateva ore, apoi iar pleaca. Acest lucru lasa adeptii loiali ai unei monede sa mineze din nou pana cand dificultatea ajunge iar la o profitabilitate scazuta.”

Recompensele pool

Atunci cand te decizi carui pool de minerit sa te alaturi, trebuie sa iei in calcul cat imparte fiecare pool in privinta platilor sale si ce taxe deduce fiecare.

Sunt foarte multe scheme prin care un pool isi imparte platile, dintre care majoritatea concentreaza cantitatea de share-uri pe care un miner le-a prezentat  la pool ca “dovada de lucru”.

Aceste share-uri sunt un concept mai dificil de inteles. Tine minte doua lucruri: in primul rand, mineritul este un proces de rezolvare a unor puzzle-uri criptografice; in al doilea rand, mineritul are un anumit nivel de dificultate. Atunci cand un miner “rezolva un block”, atunci este un nivel corespunzator de dificultate pentru solutie. Gandeste-te ca la o masura de calitate. Daca rata de dificultate a solutiei minerului este peste nivelul de dificultate al intregii valute, atunci este adaugat la blockchainul acelei valute si sunt acordate monede.

In plus, un pool de minerit seteaza un nivel de dificultate intre 1 si nivelul de dificultate  al valutei. Daca un miner returneaza un block care inregistreaza un nivel de dificultate aflat intre nivelul de dificultate al pool-ului si nivelul de dificultate al valutei, atunci blockul este inregistrat ca un share. Nu exista nici o utilizare pentru aceste blockuri, dar acestea sunt inregistrare ca dovada de lucru pentru a arata ca minerii incearca sa rezolve blockuri. De asemenea, acestea arata cu cata putere de procesare contribuie acestia la pool- cu cat este mai bun ehipamentul de hard ware, cu atat sunt generate mai multe share-uri.

Cea mai simpla metoda de a divide platile in acest mod este modelul “pay per share”(PPS) (:plateste pentru share”). Variatiile acestui lucru pun limite pe rata de plata a fiecarui share. Pool-urile ar putea sau nu sa prioritizeze platile pentru modul in care minerii au adus shareuri mai recent.

Celalalt factor de luat in considerare este suma pe care pool-ul o sa il deduca din platile tale pentru minerit. Valorile tipice variaza intre 1 si 10%. Totusi, unele pool-uri nu dedic nimic.

Inceperea mineritului cu un pool

Dupa ce te-ai deis ce valuta sa minezi si pentru care pool o sa lucrezi, este momentul sa incepi. Trebuie sa creezi un cont pe siteul web al pool-ului , care este ca si cum te-ai inscrie la orice alt serviciu web. Din moment ce ai un cont, vei avea nevoie sa creezi un “muncitor”. Poti crea mai multi lucratori, pentru fieare parte de hardware pe care o folosesti. Setarea de baza pe mai multe pools este ca lucratorii sa primeasca un numar ca numele lor si X ca parola, dar le poti schimba pe acestea asa cum vrei.