Cum functioneaza minatul monedelor bitcoin

In sistemul traditional al banilor, guvernele pur si simplu printeaza mai mult bani atunci cand au nevoie. Dar in lumea bitcoin, banii nu sunt deloc printati- acestia sunt descoperiti. Computerele din jurul lumii “mineaza” pentru monede bitcoins, fiind in competitie unul cu celalalt.

Cum functioneaza minatul?

Oamenii isi trimit tot timpul monede bitcoin unul altuia prin intermediul retelei bitcoin, dar daca nu tine nimeni o inregistrare a tuturor acestor tranzactii, nimeni nu ar putea sa stie cine a platit ce. Reteaua bitcoin se ocupa de acest lucru colectand toate aceste tranzactii facute intr-o anumita perioada de timp si trecandu-le intr-o lista, numita block. Este apoi treaba minerilor sa confirme aceste tranzactii si sa le scrie intr-un carnet general.

Facand un “hash” din acesta

Acest carnet general este o lista lunga de blockuri, fiind cunoscut ca “blockchain”. Poate fi folosit pentru a explora orice tranzactie facuta vreodata intre orice adrese de bitcoin, in orice moment al retelei. Oricand un nou bloc de astfel de tranzactii este creat, este adaugat in block chain, creand o lista tot mai lunga de tranzactii care au avut loc vreodata in retea. O copie constant reinnoita a acestui block este oferita oricui participa, pentru ca acestia sa stie ce se intampla.

minare bitcoinDar un carnet general trebuie sa prezinte incredere si tot acest carnet este tinut in mediul digital. Cum putem fi siguri ca acest block chain ramane intact si nu se umbla niciodata la el? Aici este punctul in care minerii intra in joc.

Atunci cand este creat un nou block de tranzactii, minerii il trec printr-un proces. Acestia preiau informatia din block si ii aplica o formula matematica, transformandu-l in altceva. Acel “altceva” este mult mai scurt, parand a fi un sir intamplator de numere si cifre, cunoscut ca un “hash”. Acest hash este stocat de-a lungul blockului, la sfarsitul blockchainului la un anumit punct in timp.

Aceste hash-uri au unele proprietati interesante. Este usor sa produci un hash dintr-o colectie de date, precum un block de bitcoin, dar este practic imposibil sa intelegi toate datele din acesta doar uitandu-te la el. Si, in timp ce este foarte usor sa produci un hash dintr-o cantitate mare de date, fiecare hash este unic. Daca schimbi o singura litera sau o singura cifra dintr-un block de bitcoin, hashul sau se va schimba complet.

Minerii nu folosesc aceste tranzactii dintr-un block pur si simplu pentru a genera un hash. Sunt folosite, de asemenea, si alte bucati de date. Una dintre aceste bucati de date este hashul ultimului block care a fost stocat in block chain.

Pentru ca hashul fiecarui block este creat folosind hashul blockului care era inainte, a devenit versiunea digitala a unui sigiliu cu ceara. Confirma ca acest block- si fiecare block dupa el- este legitim, pentru ca daca l-ai falsifica, toata lumea ar sti.

Daca ai incerca sa falsifici o tranzactie schimband un block care a fost deja stocat in block chain, hashul acelui block s-ar schimba. Daca cineva ar verifica autenticitatea acelui block folosind functia de hashing asupra lui, ar descoperi ca acesta e diferit de cel deja stocat impreuna cu blocul in block chain. Acel block ar fi identificat imediat ca fiind un fals.

Pentru ca hashul fiecarui block este folosit pentru a produce hashul urmatorului block din lant, daca umbli la un block, atunci ai face si ca hashul urmatorului block sa fie gresit. Acest lucru ar continua de-a lungul lantului, dand totul peste cap.

minare bitcoin

Competitia pentru monede

Prin urmare, acesta este modul in care minerii “inchid” un bloc. Fiecare se afla in competitie cu ceilalti pentru  a face acest lucru, folosind un software special pentru a mina blockuri. De fiecare data cand cineva creeaza cu succes un hash, ei primesc o recompensa de 25 de bitcoins, block chainul este innoit si toata lumea de pe retea afla acest lucru. Acesta este motivul pentru a continua minatul si a face tranzactiile sa functioneze in continuare.

Problema este ca e foarte usor sa produci un hash dintr-o colectie de date. Computerele sunt foarte bune in aceasta privinta. Reteaua bitcoin trebuie sa faca totul sa fie mai dificil, altfel oamenii ar provesa sute de blockuri de tranzactii in fiecare secunda si toate monedele bitcoin ar fi minate in termen de cateva minute. Protocolul bitcoin face in mod special ca acest lucru sa fie mai dificil, introducand ceva numit “dovada a muncii”.

Protocolul bitcoin nu o sa accepte orice hash vechi. Cere ca hashul unui block sa arate intr-un anumit mod; trebuie sa aiba un anumit numar de zero-uri la inceput. Nu ai cum sa stii cum o sa arate un hash inainte de a il produce si, din momentul in care o sa introduci o noua bucatica de date in acest amestec, hashul o sa fie complet diferit.

Minerii nu trebuie sa umble cu datele de tranzactii dintr-un block, dar trebuie sa schimbe datele pe care le folosesc pentru a crea un hash diferit. Ei fac acest lucru folosind o alta bucata aleatorie de date, numita “nonce”. Aceasta e folosita impreuna cu datele de tranzactie pentru a crea un hash. Daca hashul nu corespunde formatului necesar, atunci acest nonce este schimbat si o ia de la capat cu crearea hashului. Poate necesita foarte multe incercari pentru a gasi un nonce care sa functioneze si toti minerii din retea incearca sa faca acest lucru in acelasi timp. In acest mod, minerii isi castiga monedele bitcoin.