Cum pot cumpara monede Bitcoin ?

Ok, deci ai aflat lucrurile de baza despre moneda bitcoin si urmatorul pas este sa iti iei si tu unele astfel de monezi. Dar cum poti face acest lucru ? Acest ghid o sa iti arate ceea ce trebuie sa stii. Poti cumpara monede bitcoins fie de la case de schimb sau direct de la oameni prin intermediul unor piete speciale.

Poti plati pentru acestea printr-o varietate de moduri, incepand de la bani gheata prin intermediul cartilor de credit sau de debit pana la transferuri speciale si chiar si cu alte valute de tip cryptocurrency, in functie de persoana de la care cumperi si de locul in care stai.

In mod surprinzator, inca nu e usor sa comperi monede bitcoins prin intermediul cartii de credit sau prin intermediul sistemului PayPal, in functie de zona in care locuiesti.

Acest lucru se datoreaza faptului ca asemenea tranzactii pot fi inversate cu usurinta cu un telefon dat companiei de carduri de credit. Din moment ce este dificil de dovedit ca orice bunuri si-au schimbat proprietatii in privinta unui transfer de monede bitcoins, casele de schimb evita aceasta modalitate de plata si multi vanzatori privati procedeaza, de asemenea, in acest mod. Totusi, numarul de optiuni a crescut pentur consumatori in unele tari.

In Romania, sistemele Coinbase si Circle ofera posibilitatea de achizitie prin intermediul cartilor de credit. Sistemele Bittylicious, CoinCorner si Coinbase ofera astfel de servicii si in Regatul Unit, acceptand carduri de credit si de debit de tip 3D Secure din retelele Visa si Master Card. Clientii din Romania, pot apela si la sistemul expresscoin, care a fost lansat recent pentru a servi aceasta piata, acceptand ordine de plata, cecuri personale si transferuri bancare.

In primul rand, trebuie sa iti iei un portofel pentru monedele bitcoin

bitcoin In continuare, vei avea nevoie de un loc in care sa iti tii noile monede bitcoins. In lumea monedelor bitcoins, aceste locuri sunt denumite portofele, dar este cel mai bine sa le consideri ca fiind conturi bancare.

In functie de nivelele de securitate pe care ti le doresti, diferitele portofele o sa ofere diferite nivele de securitate. Unele se comporta ca niste conturi normale de zi cu zi si pot fi comparate cu un portofel traditional din piele, in timp ce altele ofera o protectie de nivel militar.

Principalele optiuni pe care le ai la dispozitie sunt: (1) un software de portofel care e stocat pe hardul propriului tau computer; (2) un serviciu online, bazat pe web sau (3) un serviciu de tip vault, care iti protejeaza monedele bitcoins in offline sau un portofel care foloseste un numar de chei pentru a iti proteja contul.

Majoritatea isi au propriile puncte slabe: daca iti stochezi local monezile bitcoins pe propriul tau computer, trebuie sa te asiguri ca iti faci in mod regulat o copie a portofelului in caz ca computerul tau ajunge sa fie virusat; in schimb, portofelele bazate in mediul online implica diferite grade de securitate impotriva hackerilor, de la unele destul de bune ( autentificare cu mai multi factori) pana la unele destul de slabe ( doar cu identificare si parola).

Schimburile si portofelele online

Nou venitii in lumea monedelor Bitcoins o sa gaseasca o varietate de schimburi si de  portofele care concureaza pentru atentia lor. Unele sunt case de schimb complete pentru comerciantii institutionali, in timp ce altele sunt simple servicii de portofel, cu capacitati mai limitate de vanzare si cumparare.

Majoritatea caselor de schimb si a portofelelor iti vor stoca diferite cantitati de valuta digitala, ca si un cont bancar normal.

Casele de schimb si portofelele sunt cea mai buna optiune pe care o ai daca vrei sa te implici in speculatii si comert normal, nu au nevoie de anonimitate si nu necesita proceduri indelungate de birocratie, care implica de obicei dovezi de identificare si ofera informatii detaliate de contact.

Aceasta e legea in majoritatea tarilor si nici o casa de schimb nu poate ocolo aceste reguli, pentru ca orice companie care are de a face cu sistemul financiar actual trebuie sa indeplineasca conditiile “Know Your Customer” (KYC) ( “Cunoaste-ti clientul”) si “Anti money laundering” (AML) (Impotriva Spalarii banilor).

Cele mai bune optiuni de schimb depind, de asemenea, si de locul in care traiesti.

In momentul de fata, cele mai mari case de schimb, in functie de volum, sunt Bitfinex ( in Hong Kong), Bitstamp ( in Statele Unite ale Americii), BTC-e ( locatie necunoscuta), Kraken ( in Statele Unite ale Americii), Huobi ( bazat in China si Hong Kong), OKCoin ( in China) si BTCC (in China).

Coinbase este un serviciu popular de portofele si de schimburi, care de asemenea va schimba dolari americani si euro pentru monede Bitcoin. Compania are aplicatii web si pentru telefonul mobil. Original fiind doar un serviciu existent doar in Statele Unite ale Americii, Coinbase a devenit disponibil recent si pentru un numar mare de tari din Europa.

Circle ofera utilizatorilor din intreaga lume sansa de a stoca, trimite, primi si de a schimba monede bitcoins. Momentan, numai cetatenii Statelor Unite au posibilitatea de a conecta conturile bancare cu fondurile de depozitare, dar cartile de credit si de debit sunt, de asemenea, o optiune. De asemenea, aplicatiile pentru iOS si Android sunt disponibile.

Providerul de portofele si carduri de debit bitcoin  Xapo a intrat, de asemenea, mai recent in ring, oferind depozite in valuta fiat, care pot fi convertite in bitcoin in contul tau.

Coinjar, un provider de portofele si de schimburi bictoin, este liderul de piata in Australia. Afacerea, pornita in Melbourne, a castigat 500 de mii de dolari australieni  si a castigat un premiu la Finovate Europe 2015  pentru experienta lor cu utilizatorii. Compania a eliberat si un serviciu de carduri de debit, numit “Coinjar Swipe”, in luna februarie 2015.

Unocoin este un serviciu de schimb tintit spre piata indiana, permitand utilizatorilor sa cumpere, sa vanda si sa stocheze monede bitcoins. Depozitele pot fi facute prin intermediul oricarei banci nationale online sau prin sistemul NEFT/RTGS. Inregistrarea cu un card PAN este necesara pentru a putea folosi serviciile acestui site.

bitcoin

Din momentul in care ti-ai aranjat contul, cel mai probabil o sa ai nevoie de un link spre un cont bancar existent si sa aranjezi sa iti muti conturile si noul tau cont de schimb prin intermediul transferurilor. De obicei, acest lucru cere o taxa. Unele case de schimb iti permit sa faci un depozit personal in contul lor bancar ( adica prin intermediul unui functionar uman si nu a unui bancomat).

In timp ce oamenii din majoritatea tarilor pot transfera bani in conturi externe, taxele sunt mult mai mari si poti avea de a face cu intarzieri mari daca iti schimbi monedele bitcoin inapoi in valuta fiat ( daca tot ai vrea sa faci asa ceva). Daca ti se cere sa faci legatura cu un cont bancar pentru a folosi casa de schimb, s-ar putea sa admita doar banci din tara respectiva.

Ce este Bitcoin?

-Exchange Coinbase

-Despre Coinbase opereaza unul dintre cele mai populare portofele si reprezinta un mod foarte simplu de a cumpara bitcoin. Ai un bonus de 5 dolari la inscriere.

-Bazat in Statele Unite ale Americii

 

-Exchange LocalBitcoins

-Despre Localbitcoins pune in legatura vanzatorii si cumparatorii din intreaga lume, atat in mediul online, cat si local

-Bazat in Finlanda.

 

-Exchange BITQUICK

-Despre BitQuick sustine ca este unul dintre cele mai rapide moduri in care poti cumpara monezi bitcoins

-Bazat in Statele Unite ale Americii

 

-Exchange CoinCorner

-Despre CoinCorner permite achizitiile cu carti de credit si de debit pentru utilizatorii verificati.

-Bazar in Isle of Man

 

-Exchange Bittylicious

-Despre O platforma destinata indivizilor pentru a cumpara, vinde si negocia bitcoins si altcoins

-Bazat in Regatul Unit

 

-Exchange BITFINEX

-Despre Bitfinex este o platfoma de comert atat pentru Bitcoin, cat si pentru Litecoin.

-Bazat in Statele Unite ale Americii

 

-Exchange Xapo

-Despre Xapo este cunoscut pentru usurinta de cumparare si pentru seiful de stocare a monezilor

 

Avertismente in privinta schimburilor, a portofelelor si a bancilor

In ciuda dovezilor aduse de cerintele de identificare, trebuie sa tii minte ca portofelele si casele  de schimb nu ofera aceeasi protectie pe care ti-o ofera si bancile.

De exemplu, in mod obisnuit nu este nici o limita de asigurare pentru contul tau daca casa de schimb da faliment sau daca este jefuita de hackeri, asa cum a fost cazul si in cazul faimoasei case de schimb Mt Gox, care a dat gres.

Moneda Bitcoin nu are nici un statut legal ca valuta in mare parte a lumii si, in mod obisnuit, autoritatile nu stiu cum sa abordeze furturile in aceste cazuri. Unele case mai mari de schimb au inlocuit din propriile lor fonduri unele fonduri ale clientilor care au fost furate, desi in aceasta etapa nu aveau nici o obligatie legala sa faca acest lucru. Aici gasesti cateva dintre motivele principale pentru care sa folosesti Bitcoin.

Si mai mult de atat, daca un furt din portofelul tau personal apare datorita parolei sau a unui deficit de securitate din partea ta, nu ai nici un mod garantat de a iti recupera fondurile. Unele banci existenta au refuzat sa lucreze cu fonduri care sunt rezultatul tranzactiilor de valuta digitala, citand nesiguranta regulatorie. Poti verifica pe internet listele de banci care au luat actiune impotriva utilizatorilor in trecut si, pentru protectia ta, poti deschide un cont cu o banca care este mai “prietenoasa” fata de bitcoin.

Schimburi “face to face” ( fata in fata) sau “over the counter” (OTC)

Daca tu locuiesti intr-un oras, preferi sa ramai anonim sau nu vrei sa ai batai de cap din cauza bancilor, cea mai usoara metoda de a achizitiona bitcoin este sa faci un schimb fata in fata cu un vanzator local.

Siteul LocalBitcoins este locul principal unde asemenea tranzactii sunt aranjate si unde preturile sunt negociate. Siteul ofera de asemenea un serviciu de garantie, ca un strat de garantie in plus pentru ambele parti.

Sunt multe considerente de securitate atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori, in special daca schimbul este unul mare. Este mereu bine sa te intalnesti intr-un loc public aglomerat, sa nu te intalnesti in casele private ale cuiva si sa iei aceleasi precautii pe care le-ai lua daca te-ai plimba pe strada cu o suma mare de bani.

Tine minte ca, daca te intalnesti undeva fata in fata, vei avea nevoie sa ai acces la portofelul tau bitcoin. Fie ca este vorba de un smartphone, de o tableta sau de un laptop, vei avea nevoie de acces la laptop pentru a confirma tranzactia.

Daca schimburile fata in fata nu te pasioneaza, poti verifica siteul Meetup.com, pentru a verifica daca in zona ta este un grup de intalnire, unde poti face totul intr-o setare de grup si sa inveti maim ulte de la ceilalti membri din acest proces.

In functie de vanzator, ai putea plati o taxa de aproximativ 5 sau 10% din pretul de schimb pentru un schimb fata in fata, pentru convenienta si intimitate. Un vanzator cu reputatie va negocia pretul inainte de o intalnire, dar multi nu vor dori sa astepte prea mult, in cazul ca valoarea unei monede bitcoin ia o turnura dramatica.

Unii vanzatori ti-ar putea permite sa folosesti un cont de PayPal pentru a plati, desi majoritatea prefera bani nereversibili din motivele descrise mai sus.

De asemenea, este intelept sa verifici mai intai daca asemenea schimburi sunt legale in zona in care locuiesti. De asemenea, exista riscul de a atrage atentia politiei daca schimbati bani intr-un loc public, deoarece s-ar putea gandi ca schimbati ceva ilegal.

Cateva cuvinte despre “minerit”

Despre ce este vorba cu acest “minerit”? Am auzit ca iti poti crea propriile tale monede bitcoins.

S-ar putea sa fi auzit despre faptul ca iti poti “mina” propriile tale monede bitcoins cu ajutorul computerului personal sau cu ajutorul unei placi puternice. Acest lucru era posibil cu ceva timp in urma, dar timpul si popularitatea tot mai mare a monedelor Bitcoin au adus la crearea unor dispozitive din ce in ce mai puternic de “minerit” ( numite ASIC) in retea, crescand dificultatea si energia necesara pentru a mineri cantitati de bitcoin care sa merite.

In afara de aceste lucruri, numarul de bitcoins care mai pot fi create scade considerabil odata cu trecerea timpului. Acest lucru inseamna ca mineritul de unul singur nu mai este la fel de eficient asa cum era cu un an in urma. Multi oameni ajung sa plateasca mai mult pentru hardware si pentru electricitate decat ajung sa castige inapoi din productia de bitcoin.

Mare parte a mineritului din ziua de azi este domeniul grupurilor mari de minerit, numite “pools” (“piscine”) si a companiilor create in mod special pentru mineritul monedelor Bitcoins. Ai putea alege sa cumperi actiuni intr-o asemene “pool” sau companie, dar mineritul cu siguranta nu mai este ceea ce a fost odata.

Orice persoana care sustine ca poti mineri monede bitcoins cu un computer normal sau cu o placa grafica normala din 2014 fie are informatii total depasite, fie incearca sa iti vanda echipament depasit. Cel mai bine este sa fiti atenti.

O alta optiune relativ noua este “cloud mining”, unde, pentru a mineri monede bitcoins fara a investi in echipamente scumpe, o persoana plateste pentru a folosi centrele de date ale unei companii pentru a mineri in locul lor.

Un grup de investitii

Daca nu iti place ideea de a fi nevoit sa vinzi si sa stochezi in siguranta o cantitate mare de monede bitcoins, poti apela la un grup de investitii, cum ar fi “Bitcoin Investment Trust” (“BIT”) sau “The Winklevoss ETF”.

Aceste grupuri investesc exclusiv in monede bitcoin si folosesc protocoale speciale pentru a stoca monedele in siguranta, in numele actionarilor lor. Pana acum, fondul a fost destinat exclusiv pentru investitorii foarte seriosi ( a se citi foarte bogati), dar este deschis tuturor din ultima parte a anului 2014.

Grupul :Bitcoin Superfund” este o noua optiune lansata de curand in Regatul Unit.

Bancomatele cu monede Bitcoin

Desi reprezinta un concept relativ nou, bancomatele cu monede Bitcoin apar in numar din ce in ce mai mare.

Si mai multe astfel de bancomate sunt pe drum, de la un numar de vanzatori diferiti, printre care se numara si BitAccess, Coin Outlet, Genesis Coin, Lamassu si Robocoin.

Fiind ca un schimb fata in fata, dar cu o masinarie, iti poti insera banii si fie iti scanezi codul QR  din portofelul mobil, fie primesti o chitanta de hartie pe care sunt inscrise codurile necesare pentru a iti incarca monedele bitcoins in portofelul tau.

Ratele de schimb variaza si pot incepe de la 3% si pot ajunge pana la 8% din pretul standard de schimb.

Concluzii: merita sa cumparam bitcoin?

Achizitionarea de monede Bitcoins nu este un proces atat de usor pe cat s-ar astepta incepatorii. Vestea buna este faptul ca creste numarul de optiuni si devine din ce in ce mai usor tot timpul.

Unele s-ar putea chiar sa nu necesite un portofel sau chiar acces la internet. Printre alte idei, s-au numarat cardurile bitcoin de debit, “monede” bitcoins fizice cu o valoare pre incarcata sau chiar carduri cu o anumita valoare.