Cum poti sa creezi un miner pentru Bitcoin acasa?

Sunt trei categorii mari de hardware pentru minarea monedelor bitcoin, fiecare mai scump si mai puternic decat precedentul. Acest ghid pentru setarea unui miner de monede bitcoin le explica pe fiecare dintre acestea si vorbeste despre cum sa le faci sa functioneze.

Pana acum, ai inteles cum functioneaza moneda bitcoin si ce inseamna mineritul acestor monede. Dar trebuie sa trecem de la teorie la practica. Cum poti sa setezi partea hardware pentru mineritul monedelor bitcoin si sa incepi sa generezi niste bani digitali ? Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te decizi in privinta hardwareului si sunt doua lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand il alegi.

Rata de hash

Acesta reprezinta numarul de calcule pe care partea ta de hardware le poate realiza in fiecare secunda pe masura ce incearca sa rezolve problema matematica pe care am descris-o in sectiunea de minerit. Ratele de hash sunt masurate in megahash, gigahash si terahash pe secunda (MH/ sec, GH/ sec si TH/ sec). Cu cat e mai mare rata de hash ( comparativ cu rata medie actuala de hash), cu atat ai mai multe sanse sa rezolvi un block de tranzactii.

Consumul de energie

Toata aceasta putere de calcul consuma foarte multa energie si acest lucru costa bani. Merita sa te uiti la consumul de energie al partii de hardware exprimat in watt, inainte de a face o alegere. Vrei sa te asiguri ca nu ajungi sa iti cheltui toti banii pe factura la curent pentru a mina monede care nici macar nu valoreaza cat ai platit.

Citeste si articolul despre Cloud Mining la Bitcoin: https://cryptoclub.ro/bitcoin/cum-functioneaza-cloud-mining-ul-de-bitcoin/

Foloseste acesti doi factori pentru a determina cati hash primesti pentru fiecare watt de electricitate pe care il consumi. Pentru a face acest lucru, imparte numarul de hash la numarul de watti.

De exemplu, daca ai un dispozitiv cu 500 GH/ sec si acesta consuma 400 de wati, atunci primesti  1, 25 GH/ sec pentru un watt. Iti poti verifica factura la curent sau sa folosesti un calculator online al pretului la curent pentru a afla cat inseamna acest lucru in bani gheata.

Totusi, exista o problema aici. In unele cazuri, o sa iti folosesti propriul tau computer pentru a folosi partea de hardware pentru mining. Computerul tau are propriul lui consum de energie, in afara de dispozitivul de mining, si va trebui sa iei si acest factor in calcul.

Partile de hardware pentru mineritul de bitcoin

Sunt trei categorii majore de bitcoin pentru cei care vor sa mineze monede bitcoin: GPU, FPGA si ASIC. O sa le explicam mai pe larg in cele ce urmeaza.

Mineritul de bitcoin de tip CPU/GPU

Cea mai putin puternica categorie de hardware pentru mineritul de bitcoin este insusi computerul tau. Teoretic vorbind, ti-ai putea folosi CPU-ul computerului pentru a minca monede bitcoin, dar practic vorbind, acest proces ar fi atat de incet conform standardelor din ziua de azi, incat nu are nici un rost.

minare bitcoin

Iti poti mari rata de has al monedelr bitcoin adaugand parti de hardware pentru grafica in computerul tau. Placile grafice prezinta unitati de procesare grafica (GPU- graphical processing units). Acestea sunt create pentru calcule matematice complexe, pentru a putea calcula toti poligonii complecsi pentru a putea juca jocuri video high end. Acest lucru sa fie foarte bune la matematica SHA pentru hashing necesara pentru a rezolva blocurile de tranzactie.

Iti poti cumpara hardware pentru GPU de la doi producatori majori: ATI si Nvidia. Placile  mai bune pot costa cateva sute de dolari, dar de asemenea iti ofera un avantaj semnificativ fata de procesul de hashing cu CPU. De exemplu, o placa video ATI 5970 iti poate oferi peste 800 MH/ secunda, prin comparatie cu o CPU, care in general iti ofera mai putin de 10 MH/ secunda.

Unul dintre cele mai bune lucruri in privinta GPU este ca iti lasa si alte optiuni deschise. Spre deosebire de optiunile pe care o sa le prezentam mai tarziu, aceste unitati pot fi folosite si in cazul altor valute digitale in afara de bitcoin. Litecoin, de exemplu, foloseste o alta dovada de algoritm de lucru, denumit Scrypt. Acesta a fost optimizat pentru a fi mai prietenos fata de CPU si GPU, facandu-le sa fie o optiune buna pentru minerii GPU care vor sa schimbe diferitele valute digitale.

Mineritul de tip GPU este in mare parte mort in ziua de azi. Dificultatea de minerit a bitcoin a accelerat atat de mult cu eliberarea a puterii de minerit ASIC, incat placile grafice nu mai pot concura. Daca vrei sa le folosesti, ar fi cel mai bine sa te echipezi cu o placa de baza care poate folosi mai multe placi.

Mineritul bitcoin de tip FPGA

Un FPGA (“Field Programmable Gate Array”) este un circuit integrat creat pentru a fi configurat dupa ce e construit. Acest lucru permite unui producator de hardware pentru mining sa cumpere chipurile necesare si apoi sa le personalizeze pentru minerit de bitcoin, inainte de a le pune in prorpiul lor echipament. Pentru ca sunt personalizate pentru minerit, acestea ofera imbunatatiri de performanta fata de CPU sau GPU. Au fost vazute parti FPGA cu un singur chip care operau la 750 MH/ secunda. Desigur, este posibil sa pui mai mult de un chip pe o cutie.

Minerit bitcoin de tip ASIC

Aici se desfasoara cu adevarat actiunea. Circuitele integrate cu aplicatii specifice (ASIC-Application Specific Integration Circuits) sunt create in mod special sa faca un singur lucru: sa mineze bitcoin la viteze absolut uriase, cu un consum relativ mic de putere. Pentru ca aceste chipuri au fost create in mod special pentru aceasta misiune si apoi fabricate, acestea sunt scumpe si necesita timp pentru  a fi produse-dar vitezele sunt uimitoare. La momentul scrierii acestui articol, sunt vandute unitati cu viteze cuprinse intre 5 si 500 de gigahashes/ secunda . Vanzatorii promit dispozitive ASIC cu mult mai multa putere, oferind pana la 2 terahashes/ secunda.

In septembrie 2015, cei de la 21 au scos pe piata “Bitcoin Computer”, care contine un chip de minerit si este vandut pentru aproximativ 400 de dolari. Este destinat pentru dezvoltatorii care vor sa construiasca aplicatii si nu pentru cei care doresc sa mineze bitcoin pentru profit.

Calculeaza profitabilitatea mineritului

Inainte de a face o achizitie, calculeaza profitabilitatea minerului tau, folosind excelentul calculator de profitabilitate a mineritului The Genesis Bock. poti introduce parametri precum costul echipamentelor, rata de hash, consumul de putere si pretul actual al bitcoin, pentru a vedea cat timp este necesar pentru a iti recupera investitita.

Unul dintre ceilalti parametri cheie la acest capitol este dificultatea retelei. Acest lucru determina cat de dificil este sa rezolvi blocurile de tranzactie si variaza in functie de rata de hash a retelei. Dificultatea probabil ca o sa creasca in mod substantial, pe masura ce mai multe dispozitive ASIC apar pe piata, deci probabil se merita sa tii cont de acest aspect pentru a vedea care este rata de returnare a investitiei tale, pe masura ce alti oameni se implica si ei in acest domeniu.

Din momentul in care ti-ai ales partile de hardware necesare, mai trebuie sa faci alte cateva lucruri:

Descarca programul de software

In functie de ce echipament iti alegi, o sa ai nevoie si de un program software pentru a il folosi. In mod normal, atunci cand folosesti GPU si FPGA, o sa ai nevoie de un calculator gazda, care sa foloseasca doua lucruri: clientul bitcoin standard si programul software pentru minerit bitcoin.

Clientul bitcoin standard

Acest software iti conecteaza computerul la retea si ii permite sa interactioneze cu clientii bitcoin, avansand transactiile si urmarind blockchainul. Va dura ceva timp pentru a descarca intregul blockchain al bitcoin pentru a putea incepe. Clientul bitcoin retrimite informatiile intre minerul tau si reteaua bitcoin.

Software pentru minerit bitcoin

Softwareul pentru minerit bitcoin este cel care ii da informatii partii hardware pentru a face munca grea, trimitand blockuri de tranzactii pentru a le rezolva. Sunt disponibile o varietate intraga de astfel de programe, in functie de sistemul tau de operare. Acestea sunt disponibile pentru Windows, Mac OS X si multe altele.

La fel de bine ai putea avea nevoie de programe software si pentru minerul tau ASIC, desi modelele noi promit sa soseasca cu totul preconfigurat, inclusiv o adresa de bitcoin, deci tot ceea ce va trebui sa faci este sa il bagi in priza.

Un dezvoltator inteligent chiar a creat un sistem de operare pentru minerit, creat pentru a functiona pe Raspberry Pi, un computer Linux cu costuri scazute, creat pentru a consuma cantitati foarte mici de energie electrica. Acesta ar putea fi folosit pentru a alimenta un miner ASIC conectat prin USB.

Alatura-te unui pool de minerit

Acum, esti cu totul pregatit. Foarte bine pentru tine. Pun pariu ca te-ai gandit ca o sa minezi mai multe monede bitcoin decat reuseste Rezerva Federala sa printeze bani, nu e asa ? Din nefericire, nu. O sa ai foarte putine sanse de succes in mineritul de bitcoin, decat daca lucrezi cu alti oameni.