Cum sa vinzi monede Bitcoin?

Procesul de vanzare a monedelor Bitcoin nu este la fel de directa ca si cumpararea bitcoin, dar, din fericire, CoinDesk este aici ca sa te ajute. Acest ghid o sa iti ofere toate informatiile de care ai nevoie pentru a iti putea valorifica valuta ta digitala.

Atunci cand doresti sa iti vinzi monedele bitcoin, trebuie in primul rand sa te gandesti ce metoda ti se potriveste cel mai bine: vanzarea monedelor bitcoin in mediul online sau vanzarea monedelor bitcoin in persoana. Fiecare dintre aceste optiuni are propriile sale avantaje si dezavantaje.

Vanzarea monedelor bitcoin in mediul online

Vanzarea monedelor bitcoin in mediul online este de departe cel mai obisnuit mod de a iti vinde monedele bitcoin. Exista acum 3 moduri pentru a iti putea vinde aceste monede in mediul online.

  1. Primul mod implica un schimb direct cu o alta persoana, un intermediar care faciliteaza aceasta legatura.
  2. Al doilea mod este prin intermediul unui exchange din mediul online, cand schimbul tau este mai degraba cu casa de schimb online decat cu un alt individ.
  3. Noi piete de schimb de la egal la egal, care permit proprietarilor de monede bitcoin sa obtina bunuri la reducere cu monedele lor bitcoin prin intermediul altora care vor sa obtina aceasta valuta digitala prin intermediul cartilor lor de credit sau de debit. Cele doua grupuri sunt aduse laolalta pentru a rezolva ambele probleme intr-un fel de schimb de la egal la egal.

Schimburi directe:

Siteurile web care ofera acest tip de structura de vanzare includ Coinbase si LocalBitcoin in Statele Unite si BitBargain si Bittylicious in Refatul Unit.

Pe aceste siteuri, trebuie in mod obisnuit sa te inregistrezi ca un vanzator. Acest lucru implica verificarea identitatii tale, lucru pe care o sa il discutam mai tarziu. Odata ce te-ai inregistrat, poti posta o oferta, semnaland ceea ce vrei sa vinzi si siteul web o sa te anunte atunci cand un cumparator vrea sa negocieze cu tine. Din acel moment, interactiunea ta este strict cu cumparatorul, dar tot trebuie sa folosesti siteul web pentru a iti incheia schimbul.

Procesul de a vinde pe Bitbargain UK si ( mai mult) Bittylicious poate fi destul de implicat si necesita ceva rabdare. Totusi, suportul siteului precedent a fost foarte bun in experienta noastra. Utilizatorii de monede bitcoin cu conturi bancare in Statele Unite ar trebui sa ia in considerare utilizarea Coinbase sau Circle, ambele atragandu-si foarte mult fani cu simpletea lor.

bitcoin la case de schimb

Casele de schimb:

un alt mod de a vinde monede bitcoin este sa te inregistrezi cu o casa online de schimb. Tot va trebui sa iti verifici identitatea, dar in acest caz nu va mai trebui sa faci la fel de multa treaba atunci cand vine vorba de organizarea vanzarii.

Aceste case de schimb actioneaza ca un intermediar care tine fondurile tuturor. Tu plasezi un “ordin de vanzare” ( asa cum, de asemenea, plasezi si un ordin de cumparare), anuntand volumul (cantitatea) si tipul de valuta pe care iti doresti sa il vinzi ( de exemplu, bitcoin) si pretul pe unitate la care iti doresti sa vinzi.

Din momentul in care cineva plaseaza un ordin de cumparare care sa se potriveasca, casa de schimb va efectua tranzactia. Valuta va fi apoi creditata pe contul tau.

Dezavantajul care insoteste aceasta usurinta de utilizare este faptul ca, daca vinzi bitcoin pentru valuta fiat, o sa ai nevoie sa retragi acele fonduri prin intermediul bancii tale. Daca casa de schimb are probleme cu lichiditatile sau alte probleme cu bancile sale, poate dura o anumita perioada de timp pentru a iti primi fondurile.

Mt. Gox a devenit infama pentru aceasta problema inainte de a da faliment si siteul BTC-e a inceput reent sa prezinte dificultati similare. Prin urmare, ar trebui sa cercetezi cu atentie casa de schimb pe care doresti sa o utilizezi inainte de a le aloca fondurile tale.

Printre casele de schimb din valuta digitala in valuta fiat, se numara Circle, Kraken si Bitstamp.

In mod alternativ, poti folosi o casa de schimb doar pentru valuta digitala pentru a schimba bitcoin cu alta valuta digitala. Este mai putin porbabil ca cineva sa isi doreasca sa faca acest lucru, dar exista motive de a face acest lucru, cum ar fi arbitrajul sau acea ocazie rara cand cineva accepta alta valuta digitala in afara de bitcoin ( de exemplu, Bitcoinshop accepta de acum si platile in dogecoin si in litecoin, pentru o gama mare de produse).

Exemple de astfel de siteuri sunt:BTER, CoinCorner si Cryptsy,

In plus, va trebui sa platesti o taxa ca sa poti folosi anumite case de schimb. Cei de la BTC-e cer o taxa de 0,2%. Pentru a vedea care sunt taxele cerute de catre diferitele piete pentru valuta digitala si ce volume sunt puse la vanzare, poti urmari CoinCompare si Bitcoin Charts pentru informatii actualizate.

Un alt lucru ce trebuie luat in considerare este faptul ca exista o limita la suma de bani pe care ai voie sa o stochezi in magazinul tau (poate fi schimbat in timp) in casa de schimb. In plus, nu e un lucru prea intelept sa folosesti aceste case de schimb pentru a iti stoca intreaga suma de monede, chiar daca acest lucru pare a fi cea mai usoara optiune daca tot ceea ce faci este sa speculezi.

Ar trebui sa iti asumi responsabilitatea pentru propriile tale fonduri si sa stochezi orice suma care nu e necesara pe propriile tale dispozitive sau in mediul offline, in loc sa ai incredere intr-o casa de schimb online care, intr-o buna zi, ar putea fi tinta unor hackeri.

O noua dezvoltare in lumea monedelor bitcoin este aparitia unor siteuri precum Brawker si Purse, care au scopul de a aduce impreuna doua grupuri de oameni cu nevoi specifice si complementare.

Primul grup este reprezentat de persoane care vor sa poata folosi bitcoin pentru a cumpara bunuri de pe siteuri care inca nu accepta in mod direct platile cu valute digitale. Al doilea grup este reprezentat de oameni carora le-ar place sa poata cumpara bitcoin cu o carte de credit sau de debit. Aceasta piata aduce impreuna oamenii cu nevoi care se potrivesc, pentru a vinde in mod efectiv monede bitcoin unuia si a ii oferi bunuri la reducere celuilalt.

Aceasta piata actioneaza ca un intermediar, oferind celor care utilizeaza platforma un portofel pentru monedele bitcoin si un serviciu de garantie pentru efectuarea tranzactiei.

Cum functioneaza:
  1. Corina posteaza pe aceasta piata lista de obiecte pe care le doreste de pe Amazon, specificand de asemenea si reducerea pe care si-ar dorio ( in mod normal, pana la 25%).
  2. Vasile are o carte de credit sau de debit si vrea sa cumpere bitcoin de valoarea in bani a achizitiilor pe care si le doreste Corina. El accepta acest targ si, prin intermediul acestei piete, cumpara bunurile de pe Amazon si cere ca acestea sa fie livrate la adresa lui Corina .
  3. Odata ce aceste bunuri sunt livrate, Corina anunta piata si monedele bitcoin ce ii revin lui Vasile sunt eliberate din serviciul de garantie si ii ajung in portofel, din care s-a scazut reducerea dorita de Corina si o taxa mica pentru aceasta piata.

Acest sistem inseamna ca Bob va plati o suma relativ mare pentru a putea folosi acest serviciu, dar de asemenea inseamna ca va putea cumpara cu usurinta monede bitcoin prin intermediul unui card bancar.

Ingrijorari in privinta fondurilor retrase

Modul universal de a iti muta banii in jurul lumii este prin intermediul transferurilor internationale. Majoritatea ( daca nu cumva toate) pietelor online pentru monedele bitcoin suporta aceasta metoda de transfer.

Un alt mod de a iti transfera bani in cont dupa ce ai vandut monede bitcoin este prin intermediul sistemului “Single European Payments Area”(SEPA) (“SIngura zona europeana de plati”). Sistemul SEPA a fost creat pentru a face sa fie mai eficiente transferurile internationale dintre statele membre ale Uniunii Europene. Unele schimbur ( precum Kraken si BTC-e) accepta aceste plati.

Totusi, transferurile necesita un timp foarte lung ( in jur de 4 zile) si poate implica taxe mari- ceea ce are potentialul de a face aceste schimburi foarte costisitoare. De exemplu, HSBC taxeaza 4 lire sterline ( 21 de lei) pentru fiecare plata SEPA facuta prin online banking si 9 lire sterline (47 de lei) pentru o tranzactie WorldPay. Barclays cere 15 lire sterline ( 79 de lei) pentru o plata folosind sistemul SEPA si 25 de lire sterline (131 de lei) pentru alte tranzactii internationale.

Daca iti deschizi un cont bancar cu scopul specific de a primi fonduri din vanzarea monedelor bitcoin, ai putea descoperi ca marile banci refuza sa faca afaceri cu tine. HSBC a refuzat in mod explicit crearea de conturi pentru comercializarea monedelor bitcoin.

Poti folosi, de asemenea, si procesori de plata pentru a primi si retrage valuta fiat. Totusi, numerele acestor servicii incepe sa scada. OKPAY si-a oprit orice forma de implicare in afacerile cu monede bitcoin.

Verificarea identitatii

In timp ce multe piete pentru bitcoin care au fost mentionate aici cer foarte putine forme de identifiacare a cumparatorilor, acestea cer foarte multe dovezi ale identitatii din partea celor care vand. Sunt cateva cerinte legale din partea pietelor pentru monede bitcoin de a inregistra cine sunt vanzatorii, dar majoritatea ( daca nu cumva toate) colecteaza date de identificare in mod preventiv, in anticiparea regulamentelor ce o sa vina.

Pentru a deveni vanzator mai repede si mai usor, merita cel putin sa iei in considerare completarea procesului de verificare  a identitatii atunci cand te inscrii pentru prima data pe site. Indeplinirea acestui pas poate duce la indepartarea barierelor de vanzare daca si cand esti pregatit sa faci aceasta vanzare.

Asteapta-te ca pietele sa iti ceara sa uploadezi scanari pentru doua facturi de utilitati care sa arate numele si adresa ta, impreuna cu un act de identitate cu poza (precum un pasaport sau un permis de conducere). Unele dintre acestea ( cum ar fi BitBargain UK) chiar ti-ar putea cere sa faci un selfie, in care sa apara actul de identitate cu poza si numele pietei scris pe o bucata de hartie.

Daca nu te simti comfortabil sa uploadezi asemenea documente personale, atunci o sa iti fie greu sa gasesti un loc in care sa vinzi monedele bitcoin in mediul online.

2.