De ce sa folosesti Bitcoin ?

Bitcoin este o forma relativ noua de valuta, care abia incepe sa apara pe piata, dar multi oameni inca nu inteleg de ce ar trebui sa depuna eforturi pentru a o folosi.

De ce sa folosesti Bitcoin ?

Aici iti sunt prezentate 10 motive bune pentru care se merita sa iti petreci timpul incercand sa te implici in lumea acestei valute virtuale.

1. Este rapid

Atunci cand platesti un cec de la o alta banca la banca ta, banca ta o sa retina banii pentru cateva zile, pentru ca nu poate doar sa creada ca acele fonduri chiar sunt disponibile. In mod similar, transferurile internationale pot avea nevoie de o perioada destul de lunga de timp. Tranzactiile cu monezi bitcoin sunt, totusi, mult mai rapide in general.

Tranzactiile pot avea loc instant daca sunt tranzactii “cu zero confirmari”, ceea ce inseamna ca comerciantul isi asuma riscul de a accepta o tranzactie care nu a fost confirmata inca de blockchainul bitcoin-ul. Sau intregul proces poate dura aproximativ 10 minute, daca comerciantul doreste ca tranzctia sa fie confirmata. Acest proces este mult mai rapid decat orice alt transfer intra- bancar.

2. Este ieftin

Ce vrei sa spui ? Ca tranzactiile de pe cardul tau de credit sunt si ele instantanee, nu e asa ? Ei bine, acest lucru este adevarat. Dar comerciantul de la care iti faci cumparaturile ( si posibil si tu) platiti pentru acest privilegiu. Unii comerciantii o sa ceara o anumita taxa pentru tranzactiile cu cardul de debit, pentru ca trebuie si ei sa plateasca o anumita taxa pentru a le indeplini. Taxele pentru tranzactii cu monezi Bitcoin sunt minime sau, in multe cazuri, nici nu exista.

3. Guvernele centrale nu ti le pot lua

Mai tii minte ce s-a intamplat in Cipru in luna martie in 2013 ? Banca Centrala a vrut sa ia inapoi depozitele neasigurate mai mari de 100 de mii de dolari, pentru a se recapitaliza, provocand o stare generala de neliniste in randul populatiei locale. Original, banca dorea sa ia un procent din depozitele care erau mai mici de 100 de mii de dolari, intrand direct in economiile familiilor. Acest lucru nu se poate intampla in cazul monezii Bitcoin. Pentru ca aceasta valuta este total descentralizata, tu o detii. Nici o autoritate centrala nu are control asupra acesteia si, prin urmare, banca nu iti poate confisca aceasta moneda. Acest lucru este un beneficiu urias pentru cei care incep sa isi piarda increderea in sistemul bancar traditional.

riscuri bitcoin

4. Nu exista returnari ale fondurilor

Odata ce monezile bitcoins sunt trimise, acestea s-au dus. O persoana care a trimis monezile bitcoin nu poate incerca sa le recupereze fara acordul destinatarului. Acest lucru face sa fie dificil sa comiti acele tipuri de frauda pe care le vezi cu cardurile de credit, in care oamenii fac o achizitie si apoi contacteaza compania de carduri de credit pentru a le returna banii, efectiv returnand tranzactia.

5. Oamenii nu iti pot fura informatiile de plata de la comercianti

Acest lucru este important. Majoritatea achizitiilor din mediul online din ziua de azi sunt facute prin intermediul cartilor de credit, dar in anii ‘20 si ‘30, atunci cand au aparut primii precursori pentru cartile de credit, internetul inca nu fusese conceput. Cartile de credit nu fusesera create niciodata pentru a fi folosite in mediul online si sunt nesigure. Formularele online necesita sa iti introduci toate informatiile secrete (numarul de card de credit, data de expirare, numarul CSV) intr-un formular web. Este greu sa te gandesti la un mod mai putin sigur pentru a face afaceri in mediul online. Din acest motiv, numerele de card de credit continua sa fie furate.

Tranzactiile cu monezi Bitcoin, in schimb, nu iti cer sa dezvalui nici un fel de informatii personale secrete. In schimb, folosesc doua chei: o cheie publica si una privata. Oricine poate sa iti vada cheia publica (care este, de fapt, adresa ta de bitcoin), dar cheia ta privata este secreta. Atunci cand trimiti monezi bitcoin, tu “semnezi” tranzactia combinand cheia ta publica impreuna cu cea privata si aplicand o functie matematica asupra acestora. Acest lucru creeaza un certificat care arata ca tranzactia vine din partea ta. Atat timp cat nu faci nimic stupid, precum sa iti publici cheia privata pentru ca toata lumea sa o poata vedea, esti in siguranta.

6. Nu este afectata de inflatie

Problema cu valuta obisnuita este faptul ca guvernele pot printa cat de multa valuta doresc si o fac in mod frecvent. Daca nu sunt destui dolari americani pentru a isi plati datoria, atunci cei de la REzerva Federala pot pur si simplu sa printeze si mai multi. Daca economia este pe butuci, atunci Guvernul poate lua banii nou creati si sa ii injecteze in economie, prin intermediul unui proces cunoscut ca usurare cantitativa. Acest lucru face ca valoarea valutei sa scada.

Daca dublezi deodata numarul de dolari care se afla in circulatie, acest lucru inseamna ca acum sunt doi dolari acolo unde se afla doar unul inainte. O persoana care vindea un baton de ciocolata cu un dolar acum va trebui sa dubleze pretul pentru a il aduce la valoarea pe care o avea inainte, pentru ca deodata un dolar are doar jumatate din valoarea pe care o avea inainte. Acest lucru este cunoscut ca inflatie si face ca pretul bunurilor si serviciilor sa creasca. Inflatia poate fi un proces  foarte dificil de controlat si poate sa scada puterea de cumparare a populatiei. In schimb, Bitcoin a fost creat astfel incat sa poate exista doar un numar maxim de monezi pe piata. Numai 21 de milioane de astfel de monezi pot fi create vreodata sub specificatiile originale. Acest lucru inseamna ca numarul de monezi bitcoins nu o sa creasca niciodata peste aceasta valoare si ca inflatia nu o sa fie o problema. De fapt, deflatia- unde pretul bunurilor si serviciilor scade- este mai probabil in lumea monezilor bitcoin.

7. Este pe cat de privat iti doresti tu sa fie

Uneori, noi nu ne dorim ca oamenii sa stie ce am achizitionat noi. Moneda Bitcoin este o valuta destul de privata. Pe de o parte, este destul de transparent- datorita  sistemului blockchain, toata lumea stie cate tranzactii are o anumita adresa de bitcoin. Toti stiu de unde au venit acele tranzactii si unde sunt trimise acestea. Pe de o alta parte, spre deosebire de conturile bancare conventionale, nimeni nu stie cine anume detine o anumita adresa de bitcoin. Este ca si cum ai avea un portofel din plastic transparent fara nici un proprietar vizibil. Toata lumea se poate uita in interior, dar nimeni nu poate sa stie al cuie este de fapt. Totusi, merita subliniat faptul ca oamenii care folosesc monezile bitcoin intr-un mod deloc intelept ( cum ar fi de exemplu sa foloseasca mereu aceeasi adresa bitcoin sau sa combine monezi de la mai multe adrese intr-o singura adresa) risa sa faca totul mai usor de identificat in mediul online.

8. Nu este nevoie sa ai incredere in oricine altcineva

Intr-un sistem bancar conventional, trebuie sa ai incredere in oameni ca o sa se ocupe de banii tai asa cum trebuie. Trebuie sa ai incredere in banca, de exemplu. E posibil sa fie nevoie sa ai incredere si intr-un al treilea procesor de plati. In mod obisnuit, va trebui sa ai incredere, de asemenea, si in comerciant. Aceste organizatii necesita informatii importante si sensibile despre tine. Pentru ca moneda bitcoin este complet descentralizata, nu e nevoie sa ai incredere in nimeni atunci cand o folosesti. Atunci cand trimiti o tranzactie, este semnata digital si complet sigura. Un miner necunoscut o va verifica si atunci tranzactia este completa. Comerciantul nu are nevoie sa afle cine esti decat daca ai aranjat tu personal sa le spui.

9. Tu o detii

Nu mai exista nici un alt sistem electronic de bani in care contul tau sa nu fie detinut de altcineva. Ia in considerare Paypal, de exemplu: daca compania decide, dintr-un motiv sau altul, ca contul tau a fost folosit in mod gresit, are puterea de a ingheta toate bunurile detinute in acel cont, fara a te mai consulta si pe tine. Apoi, depinde doar de tine sa depasesti numeroase obstacole pentru a lamuri lucrurile si pentru ca tu sa iti poti accesa propriile tale fonduri. Cu moneda Bitcoin, tu detii propria ta cheie privata si cheia publica ce corespunde, care astfel creeaza o adresa de bitcoin. Nimeni altcineva nu iti poate lua acest lucru ( decat daca o pierzi tu insuti sau iti gazduiesti adresa de bitcoin intr-un serviciu de portofel bazat pe web si care reuseste sa o piarda pentru tine).

10. Iti poti crea proprii tai bani

In ciuda avansarilor uimitoare in privinta tehnologiei de printare, majoritatea guvernelor nationale nu sunt de acord ca tu sa iti produci proprii tai bani. Totusi, acest lucru este chiar incurajat in privinta monedei Bitcoin. Cu siguranta poti cumpara monede bitcoin pe o piata deschisa, dar de asemenea poti mina propriile tale monede bitcoin daca ai un calculator destul de puternic. Dupa ce ti-ai acoperit investitia initiala in privinta echipamentului si a electricitatii, minarea monezilor bitcoin este pru si simplu un proces simplu de a iti lasa calculatorul si programul software pornite. Si cui nu i-ar place ca propriul lor computer personal sa le produca bani chiar si atunci cand dorm ?