Este moneda Bitcoin legala?

Moneda bitcoin reprezinta un punct de interes pentru agentiile de impunere a legii, autoritatile fiscale si autoritatile legislative, toate incercand sa inteleaga modul in care aceasta valuta virtuala se potriveste in cadrele deja existente pentru lucru. Legalitatea actiunilor tale cu moneda bitcoin va depinde de cine esti, de locul in care traiesti si de ceea ce faci cu ea.

Moneda bitcoin s-a dovedit a fi o problema litigioasa pentru fortele de ordine si cele legislative, ambele tintind valuta digitala in incercarea de a ii controla utilizarea. Inca suntem la inceputul acestui joc si multe autoritati legale inca incearca sa inteleaga aceasta valuta virtuala, inainte de a crea niste legi speciale in jurul acesteia. In mijlocul acestor incertitudini, o intrebare tot iese in evidenta: este moneda bitcoin legala?

Raspunsul este da, in functie de ceea ce vrei sa faci cu ea.

Citeste in continuare ghidul nostru pentru a intelege cadrul legal foarte complex ce inconjoara moneda bitcoin. Mare parte a discutiei priveste Statele Unite, unde se desfasoara o mare parte a dramelor legale.

Care sunt grijile in privinta bitcoin?

Agentiile guvernamentale sunt din ce in ce mai ingrijorate in privinta implicatiilor aduse de bitcoin, pentru ca aceasta are abilitatea de a fi folosita in mod anonim si, prin urmare, este un potential instrument pentru spalarea de bani. In particular, agentiile legale par a fi ingrijorate asupra naturii decentralizate a acestei valute.

legalitate bitcoinDin luna aprilie 2012, FBI a publicat un document in care erau specificate temerile sale privind in mod special moneda bitcoin, facand o distinctie clara intre aceasta si valute digitale centralizate, precum eGold si WebMoney. A subliniat ingrijorarile ca, in timp ce schimburile ce au loc in Statele Unite sunt reglate, serviciile offshore ar putea sa nu fie si astfel sa reprezinte un paradis pentru criminali, care astfel pot folosi moneda bitcoin pentru activitati ilicite, fara a putea fi urmariti.

Moneda Bitcoin era singura forma de valuta acceptata pe Silk Road, o piata anonima care putea fi accesata numai prin intermediul retelei anonime Tor si care a fost inchisa de catre cei de la FBI in octombrie 2013. Silk Road era folosita in mod obisnuit pentru a vinde bunuri care erau ilegale in mai multe tari, inclusiv substante narcotice. Acest lucru a facut ca senatorul Statelor Unite Charles Schumer sa ceara ca acest site sa fie inchis, facand legatura in mod explicit cu moneda bitcoin, pe care a numit-o ca fiind o “valuta surogat.”. Organizatia “Drug Enforcement Administration” a sechestrat monedele bitcoin ale unui utilizator din Statele Unite pentru ca a achizitionat substante interzise in luna iunie 2013.

Cine o controleaza?

Cei care o controleaza vor varia in functie de tara, dar te poti astepta sa vezi organisme financiare nationale care sunt interesate de moneda bitcoin si de alte valute virtuale, potential impreuna cu organismele regionale sau locale.

  • FinCEN: In Statele Unite, FinCEN (“Financial Crimes Enforcement Network”- “Reteaua contra crimelor financiare”), care este o agentie din cadrul Departamentului de Trezorerie din Statele Unite, a preluat aceasta initiativa. A publicat ghiduri despre utilizarea valutelor virtuale. Ghidul eliberat pe data de 18 Martie 2013 de catre FinCEN a definit circumstantele in care anumiti utilizatori ai valutei virtuale ar putea fi considerati ca fiind afaceri de servicii banesti ( cunoscuti, de asemenea, ca MTB- “money transmitting businesses” -”afaceri de transmitere a banilor”). MTB trebuie sa aplice masurile “Anti Money Laundering” (AML) (“Contra spalarii banilor”) si “Know Your Client” (“KYC”) (“Cunoate-ti clientul”), identificand oamenii cu care fac afaceri.
  • CFTC: Organizatia “Commodity Futures Trading Commission” (CFTC) din Statele Unite, care se ocupa de derivatele financiare, nu a anuntat nici un regulament inca, dar a facut clar faptul ca ar face-o daca ar dori acest lucru.
  • SEC: Organizatia “Securities and Exchange Commission”(SEC) (“Comisia pentru Securitati si Schimburi”) nu a eliberat nici o regula in prvinta valutelor virtuale, dar “Biroul pentru Educatia si Sustinerea Investitorilor” (“Office of Investor Education and Advocacy”) din cadrul SEC a publicat o alerta a investitorilor pentru a alerta oamenii despre schemele frauduloase de investitie cu monede bitcoin. In particular, a avertizat in privinta schemelor Ponzi, dupa arestarea rezidentului din Texas Trendon T Shavers (cunoscut ca si “piratear40”), fondatorul si operatorul “Bitcoin Savings and Trust”, care a reusit sa stranga 700000 de monede bitcoin promitand investitorilor un profit de pana la 7% in fiecare saptamana.

Ramura legislativa

Cazul SEC a fortat ramura legislativa a guvernului sa ia in considerare statutul legal al monedei bitcoin. Shavers a sustinut ca nu poate fi judecat pentru frauda securitatii, pentru ca moneda bitcoin nu reprezinta bani. Totusi, judecatorul Amos Mazzant a eliberat un memorandum, prin care sustinea ca moneda bitcoin poate fi folosita ca bani.

In luna august 2013, Senatul Statelor Unite a scris catorva agentii de asigurare a legii, prezentand amenintarile si riscurile ce au legatura cu valuta virtuala. Printre aceste scrisori, se afla si o scrisoare care era adresata Department of Homeland Security (“Departamentul de Securitate Nationala”), plangandu-se lipsa actelor pentru agentiile legale, care nu pot urmari tranzactiile efectuate cu valuta virtuala. A cerut crearea unor politici si a unor ghiduri noi fata de valutele virtuale si informatii despre eforturile strategice in desfasurare in zone.

In luna noiembrie, au aparut raspunsuri de la diferitele agentii. Departamentul de securitate nationala al Statelor Unite a fost cel mai ingrijorat in privinta amenintarii criminale care se datoreaza utilizarii monedei bitcoin, in timp ce Departamentul de Justitie si Rezerva Federa,a au recunoscut utilizarile legitime ale valutelor virtuale.

Statele din SUA

Fiecare stat care face parte din Statele Unite are propriile reguli si legi financiare si fiecare abordeaza moneda bitcoin intr-un mod diferit. Statele California si New York au fost deosebit de agresive in urmarirea lor a organizatiilor care au legatura cu monedele bitcoin, de exemplu, in timp ce alte state, precum New Mexico, Carolina de sud si Montana au avut o atitudine neutra fata de bitcoin.

In luna mai 2013, regulatorul financiar al statului California a trimis o scrisoare catre Fundatia Bitcoin, o organizatie non profit creata pentru a promova bitcoin, avertizand-o ca ar putea fi o afacere de transmitere a banilor si amenintand oamenii de acolo cu amenzi si timp la inchisoare.

Apoi, in luna august 2013, Departamentul de servicii financiare din New York a emis citatii pentru 22 de companii ce au legatura cu moneda bitcoin, desi aceste scrisori erau mai mult conciliatorii, cerand un dialog pentru a dezvolta ghiduri potrivite pentru regularizare fata de industria valutei digitale. De atunci, statul New York a actionat mai pozitiv, cu Superintendentul Serviciilor Financiare, Benjamin M. Lawsky, anuntand ca o sa accepte aplicatii pentru schimburile de valuta digitala. Lawsky a declarat ca aceste afaceri o sa intre sub regulamentul nou al statului New York, care ar trebui sa fie gata pana in al doilea semestru al 2014.

bitcoin romania

Sistemul BitLicense din New York a fost primul regim de licentiere specific pentru valuta virtuala care se adresa monedei bitcoin si altor valute virtuale de pe teritoriul Statelor Unite.

Dzvoltat de catre Departamentul de Servicii Financiare a statului New York si eliberat in luna iunie 2015, regulamentul se afla in contrast cu deciziile altor state din cadrul SUA, precum Texas si Vermont, care aplica legile financiare existente pentru utilizarea tehnologiei, precum si eforturile statului California de a adapta legile anterioare.

A aparut ca utltimul exemplu de provocare cu care au guvernele de a face atunci cand incearca sa reguleze tehnologia aflata in dezvoltare.

Companiile din sectorul privat (bancile)

Cateva banci au inchis conturile detinute de catre oamenii care fac schimburi de monede bitcoin. In cel putin un caz, acest lucru s-a intamplat pentru ca banca era nemultumita de faptul ca compania nu avea un cont de MTB (‘“money transmitting business”-”afacere de transmitere a banilor”).

Senatul Statelor Unite s-a adresat problemei regulamentului bancar si federal intr-o serie de audieri ce au avut loc in luna noiembrie. Aceste audieri au avut o natura de explorare si ar putea sa nu duca la adaptarea legislatiei, dar feedbackul primit de la agentii a inclus recunoasterea faptului ca exista si utilizari legitime ale monedelor bitcoin.

Ce inseamna acest lucru pentru tine

Legalitatea monedei bitcoin depinde de cine esti si de ceea ce faci cu aceasta.

Sunt 3 categorii mari de parti interesate in lumea monedei bitcoin. Unii oameni s-ar putea incadra in mai mult de una dintre aceste categorii si fiecare categorie are propriile sale considerente legale.

Utilizatori: Acestia sunt indivizi care obtin monede bitcoin si fie le aduna, fie le cheltuie. Sub ghidarea FinCEN, cei care pur si simplu schimba bitcoin pentru bunuri si servicii o folosesc cat se poate de legal.

FInCEN: “ O persoana care creeaza unitati din aceasta valuta virtuala convertibila  si o foloseste pentru a achizitiona bunuri reale sau virtuale este un simplu utilizator al acestei valute virtuale convertibile si nu este subiectul regulamentelor ca un transmitator de bani.”

Minerii: Conform ghidului FinCEN, oamenii care creeaza monede bitcoin si le schimba pentru bani reali nu se afla in siguranta.

FinCEN: “ Prin contrast, o persoana care creeaza unitati din valuta virtuala convertibila si le vinde altor persoane pentru valuta reala sau echivalentul acesteia este implicat in transmiterea in alta locatie si este un transmitator de bani.”

Minerii par sa se incadreze in aceasta categorie, ceea ce teoretic ii face raspunzatori pentru clasificare MTB. acest lucru este o problema pentru minerii de bitcoin, care au cerut lamuriri. Din cate stim, astfel de probleme nu au aparut si in sala de judecata.

Schimburile: Casele de schimb sunt definite ca MTB (“money transmitting businesses”- “afaceri de transmitere a banilor”).

FinCEN: “ In plus, o persoana este un exchanger si un transmitator de bani daca acea persoana accepta valuta virtuala convertibila de-centralizata de la o persoana si o transmite alteia ca parte a acceptarii si transmiterii de valuta, fonduri si alte valori care constituie substituenti pentru valuta.”