Ce este Ethereum?

Asa cum am explicat si in articolul “Ce este Bitcoin?”, Ethereum tinteste sa functioneze atat ca un tip de internet decentralizat, cat si ca un magazin decentralizat de aplicatii, sustinand un nou tip de aplicatie (un “dapp”) in acest proces.

Dar, in timp ce nimeni nu detine ethereum, sistemul care sustine aceasta functionalitate nu este gratuit. In schimb, reteaua necesita “ether”, o bucata unica de cod care poate fi folosita pentru a plati resursele de computerizare care sunt necesare pentru a rula un program sau o aplicatie.

Ca si moneda bitcoin, ether este un bun digital ( in mod similar cu o obligatiune, emisa in forma fizica). Ca si in cazul banilor, nu necesita o a treia parte pentru a procesa sau pentru a aproba o tranzactie. Dar, in loc sa functioneze ca o valuta sau ca o plata digitala, ether cauta sa ofere “combustibil” pentru aplicatiile decentralizate din retea. In timp ce acest lucru poate ca suna complicat, te poti gandi la un mod mai concret in care jetoanele pot alimenta o experienta de utilizator.

Hai sa ne intoarcem la exemplul unui carnet online decentralizat. Pentru a posta, sterge sau modifica o nota, ai nevoie sa platesti o taxa de tranzactie in ether pentru a face reteaua sa proceseze aceasta schimbare. In acest mod, ether a fost numit uneori “combustibil digital” si, ducand aceasta analogie mai departe, taxele de tranzactie ethereum sunt calculate in functie de cat combustibil necesita actiunea pe care iti doresti sa o faci.

Ethereum

Fiecare actiune costa o anumita cantitate de combustibil care se bazeaza pe putere de computerizare si de cat timp are nevoie pentru a rula. O tranzactie poaste costa de exemplu 500 de puncte de combustibil, care sunt platite in ether. Ca un sistem economic, regulile pentru economia ether sunt putin cam deschise. In timp ce moneda bitcoin are o capacitate maxima de 21 de milioane de unitati, ether nu are o limita similara.

Din cantitatea de ether care exista, 60 de milioane au fost achizitionate in anul 2014, intr-o campanie de strangere de fonduri.

Alte 12 milioane de ether s-au dus la Fundatia Ether, un grup de cercetatori si dezvoltatori care lucreaza la tehnologia pe care se bazeaza sistemul. La fiecare 12 secunde, 5 ether (ETH) sunt alocate minerilor care verifica tranzactiile ce au loc in retea.

Cel mult 18 milioane de ether sunt minate pe an. Cinci ether sunt create la aproximativ fiecare 12 secunde, de fiecare data cand un miner descopera un block sau o cantitate de tranzactii. Prin urmare, inca nu stie nimeni numarul de ether si ritmul de creare a ether o sa fie mai putin clar dupa anul 2017, atunci cand ethereum o sa se mute pe un algoritm consensus nou. Acest lucru probabil ca o sa duca la o schimbare a modului in care ether este creat si, prin urmare, subventiile pentru minerit ar putea scadea.