Cine a creat Ethereum?

In anul 2008, un dezvoltator necunoscut ( sau un grup de dezvoltatori) a inventat moneda bitcoin ca un nou mod de a trimite valoare pe internet. Patru ani mai tarziu, un tanar in varsta de 19 ani a creat o noua platforma care se baza pe aceasta inovatie, in efortul de a schimba internetul in intregime.

Vitalik Buterin, un programator din Toronto, a devenit interesat pentru prima data de bitcoin in anul 2011. El a co-fondat siteul web online de stiri Bitcoin Magazine in acelasi am, scriind sute de articole despre lumea valutelor digitale. El a inceput sa codeze pentru Dark Wallet si pentru piata Egora.

vitalikPe drum, lui i-a venit ideea unei platforme care sa mearga mai departe de utilizarile financiare permise de moneda bitcoin. El a scris o “white paper” (un raport) in anul 2013, in care descrie o platforma alternativa, creata pentru orice tip de aplicatie decentralizata pe care dezvoltatorii ar dori sa o creeze. Acest sistem a fost numit ethereum. Ethereum face sa fie usor sa creezi contracte smart. Pentru munca depusa, Buterin a fost numit “Thiel fellow” in anul 2014, un concurs care le ofera castigatorilor 100 de mii de dolari.

O comunitate care creste

Dupa ce Buterin a dezvaluit primul raport pentru ethereum, alti dezvoltatori au inceput sa i se alature.

Co-fondatorul Dr. Gavin Wood a scris “biblia tehnica” a ethereum, care sublinia specificatiile pentru masinaria virtuala Ethereum (EVM- “ethereum virtual machine”), care se ocupa de starea in care se afla registrele si ruleaza contractele inteligente, de exemplu.

Co-fondatorul Joseph Lubin s-a dus sa infiinteze ConsenSys, o companie de startup cu sediul in Brooklyn care se ocupa de crearea de aplicatii decentralizate.

Pentru a face proiectul sa se ridice de la sol, Buterin si alti fondatori au lansat o campanie de lansare de fonduri in luna iulie 2014, in care participantii achizitionau ether, sau jetoane de ethereum care functioneaza ca actiuni in cadrul acestui proiect.

Adunand peste 18 milioane de dolari, a fost cea mai de succes strangere de fonduri de pana atunci. A mai durat un an, dar prima eliberare live, “Frontier”, a fost lansat pe 30 Iulie 2015. Nu era o platforma prea sexy, dar interfata de linii de comanda a oferit dezvoltatorilor o platforma pentru a isi crea propriile lor aplicatii decentralizate.

Platforma de contracte inteligente s-a dezvoltat, devenind ecosistemul din ziua de azi format din sute de dezvoltatori si chiar atragand atentia gigantilor din lumea tehnologiei, precum IBM sau Microsoft. Fondurile de 18 milioane de dolari din campania originala de strangere de fonduri si dezvoltare de proiecte sunt acum administrate de catre Fundatia Ethereum, o entitate non profit cu sediul in Elvetia.