Ce poate sa faca un blockchain?

Institutiile financiare au finantat perturbarea a numeroase industrii in ultimii 30 de ani; acestea au o idee a ceea ce poate o tehnologie revolutionara sa faca unor obligatii statice. Prin urmare, pentru a ramane inaintea schimbarii, bancile au fost foarte active in stabilirea unor laboratoare de cercetare si dezvoltare, construirea unor centre de testare si stabilirea unor parteneriate cu dezvoltatorii de blockchainpentru a intelege complet potentialul revolutionar al acestei tehnologii.

Institutiile financiare au fost primele care au navigat pe aceste ape noi, dar academiile, guvernele si firmele de consultanta au studiat si ele, de asemenea, aceasta tehnologie.

Toata aceasta munca este, desigur, in plus fata de ceea ce dezvoltatorii si antreprenorii fac deja, fie prin gasirea unor moduri noi de a folosi blockchainul bitcoin sau ethereum sau crearea unui blockchain nou. Acest lucru continua deja de cativa ani si rezultatele incep sa apara. In timp ce unele ape sunt inca neclare, asta e ceea ce stim ca un blockchain poate sa faca:

Stabilirea unei identitati digitale

Asa cum am discutat in ghidul nostru “ Cum functioneaza tehnologia blockchain?”, componenta de identitate a tehnologiei blockchain este indeplinita prin utilizarea de chei criptografice. Combinatia dintre o cheie privata si o cheie publica creeaza o referinta puternica de identitate digitala, bazata pe posesie.

O cheie publica reprezinta modul in care esti identificat intr-o multime (ca o adresa de email) si cheia privata reprezinta modul in care iti exprimi consimtamantul pentru interactiuni digitale. Criptografia este o forta importanta pe care se bazeaza revolutia blockchain.

Servirea ca un sistem de inregistrare

Blockchain-urile reprezinta o inovatie in inregistrarea si distributia informatiei. Acestea sunt bune atat pentru inregistrarea informatiilor statice ( un registru), cat si a celor dinamice ( o tranzactie), astfel creand o evolutie in sistemele de inregistrare.

blockchain

In cazul unui registru, datele pot fi stocate pe blockchain-uri in orice combinatie din trei moduri:

  • date necriptate: pot fi citite de catre orice participant la blockchain si sunt complet transparente
  • date criptate: pot fi citite de catre pariticpantii cu o cheie de decriptare. Aceasta cheie ofera acces la datele din blockchain si poate dovedi cine a adaugat date si cand acestea au fost adaugate
  • date hashed: pot fi prezentate impreuna cu functia care le-a creat pentru a arata ca datele nu au fost falsificate

Hash-urile din blockchain sunt in general create in combinatie cu datele originale stocate in afara chain-ului. “Amprentele” digitale, de exemplu, sunt stocate pe blockchain, in timp ce corpul principal al informatiei poate fi stocat in mediul offline.

Un asemenea sistem impartasit de inregistrari poate schimba modul in care diferitele organizatii lucreaza impreuna.

In momentul de fata, cu datele stocate pe serverele private, exista costuri enorme pentru tranzactiile dintre companii, care de asemenea implica procese, proceduri si verificari ale inregistrarilor.

Dovedirea imuabilitatii

O trasatura importanta a bazelor de date din blockchain este faptul ca acesta are o istorie a lui insusi. Datorita acestui lucru, aceste baze de date sunt considerate a fi imuabile. Cu alte cuvinte, ar fi un efort urias pentru a schimba o intrare in baza de date, pentru ca ar fi nevoie sa se schimbe toate datele care vin mai tarziu, pe fiecare nod. In acest mod, este mai mult un sistem de inregistrari decat o baza de date.

Are rolul unei platforme

Cryptovalutele au fost prima platforma dezvoltata folosind tehnologia blockchain. Acum, oamenii au schimbat ideea unei platforme pentru a schimba cryptovalutele pentru o platforma destinata pentru contractele inteligente.

Termenul “contracte inteligente” a devenit oarecum o expresie, dar ideea poate fi impartita de fapt in cateva categorii.

Exista contractele inteligente de tip “vending machine” (“distribuitor automat”), create in anii ‘90 de catre Nick Szabo. In acest caz, dispozitivele se implica dupa primirea unui semnal extern ( o cryptovaluta) sau trimit un semnal care declanseaza o activitate in blockchain.

Exista, de asemenea, si contracte legale inteligente, cunoscute ca si contracte Ricardian. Mare parte din aceasta aplicatie este bazata pe ideea ca un contract este o intalnire intre minti  si acesta e rezultatul lucrului asupra caruia se inteleg partile din contract. Prin urmare, un contract poate fi un amestec intre o intelegere verbala, o intelegere scrisa si, de asemenea, unele din aspectele utile ale blockchain-urilor, precum datele exacte, jetoanele, auditiile, coordonarea documentelor sau logica de afaceri.

In final, exista si contractele inteligente ethereum. Acestea sunt programe care controleaza activele din blockchain, executate peste interactiunile din blockchain-ul ethereum. Ethereum, in sine, este o platforma pentru codul contractelor inteligente. Blockchain-urile nu sunt construite dintr-o tehnologie noua. Acestea sunt construite dintr-o combinatie unica a trei tehnologii existente.