De ce sa folosesti un Blockchain?

Pe masura ce implicatiile acesti inventii au devenit intelese, anumite interese au aparut in jurul tehnologiei blockchain (vezi aici ce inseamna Blockchain).

Acest lucru, posibil, se intampla pentru ca este usor sa iti imaginezi cazuri de utilizare la nivel inalt. Dar tehnologia a fost, de asemenea, examinata mai de aproape: milioane de dolari au fost cheltuite cercetand tehnologia blockchain in decursul ultimilor ani si numeroase teste au fost facute pentru a observa daca aceasta tehnologie este cea mai potrivita in anumite cazuri,

Tehnologia blockchain ofera noi unelte de autentificare si autorizare in lumea digitala, care exclud nevoia de multi administratori centralizati. Drept rezultat, permite crearea de noi relatii digitale.

Prin formalizarea si securizarea unor noi relatii digitale, revolutia blockchain este considerata a fi viitorul tranzactiilor de pe internet si a interactiunilor de valoare (denumita, in mod obisnuit, “Internet de valoare”, spre deosebire de “internetul de informatii”, care se bazeaza pe client- server, conturile si bazele de date “master copy” pe care le-am folosit in ultimii 20 de ani).

Dar, cu toate discutiile despre construirea unei noi coloane vertebrale a unui nou strat de tranzactii pe internet, uneori sistemele blockchain, cheile criptografice private si valutele digitale sunt, pur si simplu, drumul incorect.

Sunt datele dinamice cu un istoric auditabil?

Hartia poate fi greu de contrafacut, datorita complexitatii sigiliilor fizice sau a aparentelor. Ca si cum ai scrie ceva pe piatra, documentele pe hartie au o anumita permanenta.

Dar, daca datele sunt intr-un flux constant, daca se afla in tranzactii care au loc in mod regulat si frecvent, atunci hartia ar putea sa nu fie capabila sa tina pasul ca sistem de inregistrare. Introducerea manuala de date are, de asemenea, limitari umane.

Prin urmare, daca datele si istoricul sunt importante pentru relatiile digitale pe care le ajuta sa se stabileasca, atunci blockchain-urile ofera o capacitate flexibila permitand mai multor parti sa scrie intrari noi intr-un sistem de inregistrare, care de asemenea este tinut de catre mai multi custozi.

blockchain

Datele ar trebui sau pot fi controlate de catre o autoritate centrala?

Exista foarte multe motive pentru care o a treia parte ar trebui sa ramana in controlul autentificarii si autorizarii. Exista momente in care o parte tertiara in control este un lucru potrivit si de dorit. Daca intimitatea datelor tale este cel mai important considerent pe care il ai, exista moduri de a securiza aceste date, chiar fara a te conecta la o retea.

Dar daca infrastructura IT privind conturile si logarile nu este destul pentru securizarea identitatii digitale, atunci aceasta problema poate fi rezolvata de catre tehnologia blockchain.

Asa cum Satoshi Nakamoto a scris in munca lui influenta “Bitcoin: A Peer to Peer Electronic Cash System” (“Bitcoin: Un Sistem electronic de la egal la egal”):

Comerciantii trebuie sa fie precauti fata de clientii lor, care le cer mai multe informatii decat ar avea nevoie de fapt. Un anumit procentaj de frauda este considerat ca fiind inevitabil.

Criptografia de chei private permite tranzactiile de tip push, care nu necesita un sistem centralizat si contruile elaborate folosite pentru a stabili relatii digitale. Daca aceasta baza de date necesita milioane de dolari pentru a securiza tranzactiile financiare usoare, atunci exista o sansa ca tehnologia blockchain sa fie solutia.”

Este viteza unei tranzactii cel mai important considerent?

Are baza de date nevoie de tranzactii de performanta inalta, de cateva mili secunde? ( Acest subiect a fost dezvoltat mai pe larg in ghidul nostru, “Care este diferenta dintre un blockchain si o baza de date?”).

Daca performantele inalte si tranzactiile de o milisecunda reprezinta ceva necesar, atunci cel mai bine este sa folosesti un sistem centralizat de sistem traditional. Sistemele blockchain ca baze de date sunt incete si exista un cost pentru stocarea datelor- procesarea (sau minarea) fiecarui block dintr-un lant. Sistemele centralizate de date bazate pe un model de client- server sunt mai rapide si mai putin scumpe…pentru moment.

Mai pe scurt, in timp ce inca nu cunoastem limitele complete si posibilitatile prezentate de blockchain, putem cel putin sa spunem ca cazurile ce au trecut de inspectie au fost toate despre securizarea relatiilor digitale ca o parte a unui sistem de inregistrari.