Care este diferenta dintre un blockchain public si un blockchain cu permisiune?

In ghidul nostru “Cum functioneaza tehnologia blockchain?”, am introdus o descriere a celor trei tehnologii care formeaza tehnologia blockchain: cheile criptografice, o retea distribuita si un protocol de servicii de retea.

Bitcoin reprezinta cel mai ambitios tip de blockchain. Oricine poate folosi cheile criptografic ale bitcoin, oricine poate fi un nod si sa se alature retelei si oricine poate deveni miner pentru a servi reteaua si a cauta o recompensa. Minerii pot renunta sa mai fie un nod, sa se intoarca daca si cand isi doresc ei si sa primeasca informatii despre toata activitatea din retea de cand au plecat ei.

Mai simplu spus, oricine poate citi lantul, oricine poate face schimbari legitime si oricine poate sa scrie un block nou in lant ( atat timp cat urmeaza regulile). Moneda bitcoin e total decentralizata. Este de asemenea descris ca fiind un blockchain “anti cenzura”.

Din aceste motive, este cunoscut ca un blockchain public, in cea mai larga descriere. Dar acesta nu este singurul mod in care se poate construi un blockchain.

Pot fi construite unele blockchain-uri care sa ceara permsiunea de a citi informatiile continute in blockchain, care limiteaza partile care pot face tranzactii pe blockchain si sa setezecine poate servi reteaua scriind noi blocuri pentru chain.

De exemplu, Ripple se bazeaza pe un blockchain cu permisiune. La inceput se determina cine poate sa valideze tranzactiile din retea si a inclus CGI, MIT si Mircosoft ca validatori pentru tranzactii, in timp ce, de asemenea, isi construieste propriile noduri in locatii diferite din jurul lumii.

ripple

Un dezvoltator de blockchain poate alege sa faca sistemul de inregistrari disponibil pentru ca toata lumea sa il poata citi, dar ar putea dori sa nu lase pe oricine sa devina nod, sa serveasca securitatea din retea, sa verifice tranzactiiile sau sa mineze. Este o situatie mai ciudata, care se reflecta in idferitele moduri prin care antreprenorii experimenteaza cu tehnologia.

In privinta blockchainurilor cu permisiune, acestea ar putea sau nu sa ceara “dovada de munca”  sau o alta cerinta de sistem din partea nodurilor.